Management training: 5 tips voor het stimuleren van pro-activiteit op het werk


Het komt regelmatig tijdens een management training voor dat we de vraag krijgen hoe medewerkersbvpro-actiever gemaakt kunnen worden. Tijdens zo’n management training hebben we vaak te maken met ondernemers en managers, veelal mensen die van nature pro-actief zijn.

Wat is het verschil tussen pro-actieve mensen en reactieve mensen?

Proactieve mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun daden en voor wat er op hun pad komt. Reactieve mensen zijn meer afwachtend en kijken wat er in hun omgeving gebeurt voordat ze tot actie overgaan.  Volgens Stephen Covey is pro-activiteit  een van de belangrijkste karakteristieken van succesvolle en effectieve mensen. In zijn boek The 7 Habits Of Highly Effective People ziet Covey pro-activiteit als de fundering voor alle andere gewoonten (habits). Daarmee geeft hij het belang van proactief zijn weer.  Gelukkig is pro-actief gedrag aan te leren en vooral te stimuleren. Maar hoe stimuleer je medewerkers om pro-actiever te zijn?

Hierbij 5 tips voor managers om je medewerkers te trainen in pro-activiteit:

  • Creëer een cultuur van vertrouwen en empowerment. Als manager kan je dit doen door het belang van het tonen van initiatief net zo belangrijk te maken in je bedrijfscultuur als samenwerken. Dit kun je doen door medewerkers naar ideeën te vragen, je kan ze een podium geven als ze goede ideeën hebben. Je kan medewerkers stimuleren om beslissingen te nemen, en ongeacht uitkomst de resultaten te bespreken.
  • Daag medewerkers uit door een ideeën wedstrijd in te voeren. Wat zijn de uitdagingen in je bedrijf? Kies er een uit en vraag je medewerkers om met ideeën te komen voor een oplossing. Kies daarvan de drie beste ideeën uit en laat ze verder uitwerken. Het beste idee wordt uiteindelijk geïmplementeerd en de winnaar van het beste idee krijgt een prijs, bijvoorbeeld een weekendje weg of een gratis lunch met MT leden.
  • Stimuleer flexibel werken. Medewerkers hunkeren naar een balans in hun werk-privé leven. Time management trainingen waren leuk in het verleden maar wat medewerkers prefereren is het zelf kunnen bepalen van hun werktijden, werklocatie etc. Toon je als manager flexibiliteit op dit gebied dan word je beloond met medewerkers die meer effort tonen.
  • Implementeer een oplossing gerichte policy. Leer je medewerkers aan om niet te wijzen op problemen maar dat ze met oplossingen aankomen als ze issues signaleren. Alleen dan is het ok om een probleem aan te kaarten bij management.
  • Beloon pro-actief gezond gedrag. Wil een medewerker stoppen met roken, help daarbij. Willen medewerkers een hardloop clubje starten, stimuleer ze door een korting op het kopen van sportkleding aan te bieden. Gezonde medewerkers zijn meer betrokken, productiever en daarmee ook pro-actiever. 
Dit is natuurlijk een kleine opsomming van alle acties die je kan ondernemen om medewerkers pro-actiever te maken. Belangrijk is dat je een omgeving creëert waarin medewerkers de kans en ruimte krijgen om pro-activiteit te tonen.

Gratis Management Training workshop van ISA over pro-activiteit?

Wil je binnen jouw organisatie ook aan de slag met pro-actief gedrag? Ga dan het gesprek met ons aan. Of laat ons vrijblijvend een workshop geven over pro-activiteit. Neem hiervoor contact op met één van onze trainers/consultants via info@isatraining.nl, op telefoonnummer 033-4332400 of bezoek onze website: https://isatraining.nl/managementtraining/

Populaire posts